Legevikaren som utforsker land og sjø

Bli kjent med Alf Kristoffer, vår allsidige legevikar som pendler mellom land og hav! I tillegg til sin faste stilling, er han også en del av det medisinske teamet om bord på cruiseskip, en av de mange spennende mulighetene Dedicare tilbyr.


Spesialist innen anestesi. Jobbet som overlege innen anestesi i 13 år.

Etter å ha fullført årets første oppdrag på et av skipene, tar vi en prat med ham for å utforske livet som lege på havet nærmere.

Fortell om årets første tur som lege på et skip  
Det har vært en heftig båttur. Vi fikk virkelig kjenne på kraften i sjøen, med bølger så store at alle lå langflate med sjøsyke, mannskap inkludert. Selv om jeg kom meg relativt greit gjennom det, takket være min erfaring med seiling, var det ingen tvil om at dette var en utfordrende reise. Til tross for kaoset, klarte vi å opprettholde en hyggelig atmosfære, og turen fortsatte med en slags kaotisk harmoni. Nordsjøens bølgende landskap avslørte sin brutalitet.

Hvordan er det å være lege ombord et skip? 
På reiser som denne kan du virkelig forvente alt, særlig med passasjerer fra en bred variasjon av nasjonaliteter. Språklige barrierer og kulturelle forskjeller kan skape utfordringer. Mange har ulike forventninger til medisinsk behandling, og det er viktig å være klar over disse forskjellene. Det er ikke som å være på et vanlig legekontor, selv om noen kanskje tror det. Skipene tilbyr ikke en omfattende medisinsk tjeneste, men snarere øyeblikkelig hjelp og avklaring av akutte problemstillinger som oppstår underveis. Som cruiselege er du «på vakt» hele døgnet.

Det som virkelig har vært en positiv overraskelse på denne turen er måltidene. Man blir virkelig imponert over organiseringen ombord på slike cruisebåter. Med deilig frokost, lunsj og middag blir man godt tatt vare på. Jeg er imponert over fokuset på ansattes trivsel og velvære, og overbevist om at det direkte påvirker kvaliteten på tjenestene som blir levert til passasjerene.

Hva er mest spennende med å jobbe ombord på et skip? 
Jeg har alltid hatt en lidenskap for båter, helt siden barndommen. Seiling har vært en stor del av mitt liv, og jeg har alltid vært fascinert av havet og alt det innebærer. I tillegg er jeg lidenskapelig opptatt av språk og behersker flytende tysk. Dette oppdraget var derfor perfekt for meg.

Det er utrolig spennende å møte på en rekke ulike medisinske utfordringer ombord. Men samtidig kommer utfordringen med å vurdere når en evakuering er nødvendig, og hvor grensen går for å ta den avgjørelsen. Det er en kompleks vurdering som kan få store konsekvenser, da en evakuering krever betydelige ressurser, som for eksempel redningshelikopter. Det er alltid en viss spenning knyttet til å håndtere slike situasjoner, da man aldri vet hvilke utfordringer som kan oppstå.

Gjennom jobben som fastlegevikar på et lite sted i Nord-Norge har jeg god erfaring med liknende problemstillinger. På en liten øy, langt til havs, med bare 600 innbyggere, er behovet for evakuering av pasienter en realitet man stadig må forholde seg til. Jeg har opplevd dette flere ganger, og det har gitt meg verdifull erfaring og kompetanse i å håndtere slike kritiske situasjoner.

Hva er favorittstedet du har besøkt gjennom oppdragene?
Det må definitivt være Svalbard, det er virkelig et av mine favorittsteder! Det er så unikt og spesielt. Tenk deg et lite samfunn med bare 30-40 beboere, som alle er dedikerte til forskning. Beliggenheten er så nordlig at du kan se isen flyte nedover sjøen, og det føles virkelig som om neste stopp er Nordpolen. Det er en konstant spenning rundt hvilke dyr du kan få øye på underveis, spesielt isbjørner. Det er virkelig et eksotisk sted å utforske.

En av de mest minneverdige opplevelsene var da vi fikk lov til å gå i land. Hele mannskapet deltok i en morsom tradisjon: å ta morgenbadet i iskaldt vann! Vi snek oss ut av båten før passasjerene våknet og hoppet i sjøen. Det var en opplevelse fylt med adrenalin, og til tross for den iskalde temperaturen, var det helt fantastisk. Vi tilbrakte 3-4 timer på øya før vi fortsatte seilasen vår. På denne øya er wifi forbudt på grunn av forskningsstasjonene, som trenger uforstyrrede målinger. Å tilbringe tiden der føltes nesten som å overvintre på Antarktis – det er en helt unik opplevelse!

Oppdag hvilke muligheter som finnes for deg som lege eller legespesialist 
Er du lege, legespesialist eller annet helsepersonell, og interessert i å vite mer om dine muligheter i Dedicare? Meld interesse i skjema under, så tar vi kontakt med deg.

  • Vi bryr oss om ditt personvern. Dedicare behandler dine personopplysninger i samsvar med personvernforordningen (GDPR). Les mer i vår personvernerklæring.