Før var det nesten som å jobbe på børsen
Linda er utdannet sykepleier og jobbet selv med bemanning før hun begynte som konsulentsjef i Dedicare.
Navn: Linda Cahling
Utdanning: Sykepleier
Yrkesrolle: Seniorkonsulentsjef i Sykepleier
År på Dedicare: 7 år, mellom 2007–2009 og 2018 – i dag
Hvordan har bransjen endret seg siden du kom inn?
Da jeg startet var det større fokus på aktivt salg da det var langt færre rammeavtaler enn i dag. Bransjen har nå modnet og det er færre kort varsel enn før. Før var også samtalene kortere og det var nesten som å jobbe på børsen når det kom inn nødpass hver morgen som vi skulle sette.
Vi ropte over pultene: «Har vi noen til medisinavdelingen på Danderyd i kveld?».
Å jobbe som sykepleier kan bety at du ikke visste hvordan du ble booket dagen etter. Vanligvis ble du booket ut, men noen ganger var du uheldig at det ikke ble mottatt passende pass. Derfor hadde vi mange flere garantiansatte på den tiden. I dag er det nesten ingen garantiansatte igjen da kundene har bedre framsyn. På denne måten er det en tryggere situasjon for konsulentene i dag.
Hvilke endringer har overrasket deg mest?
Det har bokstavelig talt eksplodert av nye bemanningsselskaper de siste årene og dessverre jobber flertallet uten tariffavtale. Konkurransen er vanskeligere, og mange bedrifter utnytter at konsulentene ikke vet hvordan de skal sammenligne de ulike bedriftene og ansettelsesvilkårene.
Hva vil du si til en som er nysgjerrig på å bli konsulent?
Husk å bare sammenligne bemanningsselskapene og å alltid ta hensyn til tjenestepensjonen. Mange glemmer at man automatisk ikke er like beskyttet i bemanningsbransjen som i kommuner og regioner hvor tariffavtaler alltid gjelder. Det er derfor viktig å holde styr på hva bemanningsselskapene tilbyr. Mange som velger å gå gjennom en konkurrent kommer ofte tilbake til oss da de innser at vi tross alt er det bedre og tryggere alternativet ved at vi har blant annet tariffavtaler og tjenestepensjon.
Siden balansen mellom jobb og fritid er viktig for oss, hvordan har fritiden din blitt påvirket av å jobbe for Dedicare?
Gjennom en rekke tiltak har Dedicare gjort det lettere for oss ansatte å skille mellom jobb og fritid. Noen perioder er spesielt intense, men ved hjelp av klare rutiner og godt lederskap kan vi forlate jobben når vi er ledige, noe jeg tror er viktig for restitusjonen og for fortsatt å kunne gjøre en god jobb.
Noen trendundersøkelser om hvordan bransjen vil se ut de neste årene?
De neste årene vil det være særlig behov for bemanning for å jobbe unna omsorgsgjelden, men etter pandemien vil flere velge å slutte å jobbe i helsevesenet og flere vil gå av med pensjon. Det vil dermed bli mangel på sykepleiere generelt. Det vil fortsatt være behov for bemanning og jeg tror også det må hentes inn flere sykepleiere fra andre land. Det vanskelige der er språket og den lange skoletiden. Og med alle toppene blir det også daler. Etter å ha jobbet med å ta tak i helsegjelden vil regionene forsøke å redusere bemanningen, men etter et par år går det opp igjen. Bemanning vil aldri forsvinne. Mitt håp er at kundene skal være mer økonomiske, dvs. bruke bemanningen på riktig måte fremfor å redusere bemanningen totalt. Det er like dyrt å la sine ansatte jobbe overtid og ekstravakter som å få inn personale, men forskjellen er at man sliter ut sine egne ansatte som etter hvert slutter eller blir sykemeldt. Da blir det dobbelt så dyrt når du tar inn bemanning. Kundene må se lenger og da vil det lønne seg å bruke bemanning som et supplement til den vanlige bemanningen.