Hopp til innhold

Slik søker du om norsk autorisasjon

Norsk autorisasjonsguide for helsepersonell: Slik søker du

Hvis du ønsker å jobbe som sykepleier, lege eller annet helsepersonell i Norge uten norsk statsborgerskap eller utdanning fra Norge, må du søke om norsk autorisasjon. Vi vil veilede deg gjennom trinnene i søknadsprosessen. Etter godkjent autorisasjon vil du motta et HPR-nummer, som bekrefter din rett til å praktisere yrket ditt i Norge.

Hvor lang tid tar det å få norsk autorisasjon?

Behandlingstiden for søknaden kan variere, vanligvis tar det opptil tre måneder avhengig av kapasiteten til Helsedirektoratet. For å utforske jobbmuligheter i Norge, anbefaler vi å starte søknadsprosessen så tidlig som mulig.

Et smart tips for de som har jobbet i Sverige, Danmark, Finland eller et annet EU-land i minst tre år med full autorisasjon, er å sende informasjon om dette på e-post til godkjenning@helsedir.no. Dette kan fremskynde prosessen.

Hva er kostnaden for å få norsk autorisasjon?

Søknadsgebyret for norsk autorisasjon er NOK 2.500,- og må betales ved innsending av søknaden.

Kan noen søke om norsk autorisasjon på mine vegne?

Ja, dette er mulig ved å gi fullmakt. Hvis noen skal fylle ut skjemaet og betale på dine vegne, må du likevel forberede de nødvendige dokumentene.

Husk at når du har opprettet en brukerkonto, vil søknaden din bli lagret, og du kan fortsette trinnene når som helst.

 

Nedenfor vil vi forklare hvert trinn i søknadsprosessen for å få autorisasjon:

Trinn 1: Forberedelser

  • Opprett brukerkonto uten norsk statsborgerskap eller D-nummer
  • Fyll ut søknaden
  • Last opp nødvendige dokumenter
  • Signer, betal og send søknaden

Søknadsprosessen trinn for trinn

Forberedelser: Hva du trenger for å søke om norsk autorisasjon
Alle dokumenter må være i PDF-format. Hvis du ikke har dokumentene digitalt tilgjengelig, må du skanne dem. Vær oppmerksom på at bilder av dokumenter ikke er tilstrekkelig. Skanningen må være i farger hvis originalene er det. Sørg for å inkludere alle sider i riktig rekkefølge og orientering.

Dokumentene må være på et av følgende språk: norsk, svensk, dansk eller engelsk. Hvis dokumentene ikke er på et av disse språkene, må de oversettes av en autorisert oversetter. Legg ved oversettelsen i samme fil som originaldokumentet. Diplom og diplomeksemplar trenger ikke å oversettes.

Følgende dokumenter er nødvendige for søknaden:

  • Vitnemål/Diplom: Dokumentasjon som bekrefter fullføring av studier og tilhørende diplom.
  • Karakterutskrift/Diploma supplement: En fullstendig oversikt over karakterer oppnådd i studiene.
  • Fullførte emner (studieplan): En detaljert liste over alle fag/emner fullført i utdanningen din. Dette er valgfritt å inkludere, men anbefales hvis du har det.
  • Pass: Skanning av passet ditt for å bekrefte identiteten din.
  • Godkjenning fra andre land: Dokumenter som viser retten til å utøve yrket ditt i landet der du for tiden jobber. For Sverige, inkluder IVO og HOSP. For Finland, dokument som viser registreringsnummer, og for Danmark, din AutorisasjonsID.
  • Arbeidsattest: Attester fra tidligere arbeidsgivere, inkludert brevhode/stempel, signatur fra relevant leder og kontaktinformasjon. Dette kan bidra til søknadsprosessen, og alle arbeidserfaringer nevnt i søknaden må ha vedlagt dokumentasjon.
  • Opprett bruker uten norsk fødselsnummer eller D-nummer på Altinn

    For å søke gjennom Altinn uten norsk fødselsnummer eller D-nummer, følg disse trinnene:

    • Klikk på "Lag ny bruker"
    • Opprett et brukernavn, legg inn e-postadressen din og velg et passord
    • Gå tilbake til innloggingssiden, legg inn de nylig opprettede detaljene, og logg inn
    • Fyll ut søknad for norsk autorisasjon

    1. Fyll ut detaljer om deg selv som søker:
    Oppgi personlig informasjon, kontaktinformasjon og fullmakt. Bruk nøyaktig samme detaljer som i passet ditt. Dokumenter endringer hvis navn eller andre opplysninger avviker fra passet.

    2. Angi postadresse:
    Oppgi adressen der du ønsker at dokumenter skal sendes.

    3. Spesifiser søknadsdetaljer:
    Velg yrke og type autorisasjon du søker. Hvis det er første gang du søker om lisens, velg «Autorisasjon/Lisens». Oppgi også om autorisasjonen din er begrenset i et annet land og gi en forklaring om nødvendig.

    4. Utdanning:
    Legg inn relevant utdanning. Tillat innhenting av informasjon for å verifisere dokumentene du har gitt. Du kan legge til opptil fem utdanninger.

    5. Autorisasjoner fra andre land:
    Legg inn relevant informasjon om tidligere autorisasjoner eller lisenser i andre land. Angi tittel i henhold til autorisasjonene. Dokumenter autorisasjonene.

    6. Arbeidserfaring:
    Spesifiser relevant arbeidserfaring. Legg til opptil fem tidligere erfaringer. Oppgi land, arbeidssted, periode (eller om det er nåværende arbeidssted), stilling og arbeidsmengde.
    Last opp dokumentene dine

    Etter at søknaden er fylt ut, last opp dokumentene på følgende måte:

  • Pass
  • Underskrevet søknad
  • Autorisasjoner fra andre land
  • Vitnemål / Diplom
  • Karakterutskrift / Diploma supplement
  • Fullførte fag
  • Attester fra tidligere arbeidsgivere
  • Kontroller at alle dokumenter er lastet opp riktig for å unngå forsinkelser i søknadsbehandlingen. Antallet dokumenter som skal lastes opp vil variere avhengig av informasjonen oppgitt i søknaden. Last opp hvert dokument separat.

    Signering og sending av søknad

    I denne siste delen av søknadsprosessen må du signere dokumentene og gjennomføre betalingen. Følg disse trinnene:

    • Signer dokumentene for å bekrefte nøyaktigheten av opplysningene dine.
    • Gjennomfør betalingen på NOK 2500,- med Visa eller Mastercard.

    Etter at betalingen er fullført, blir søknaden din sendt inn. Du blir omdirigert til kvitteringssiden som bekrefter at søknaden er levert. Behandlingstiden for søknaden er vanligvis opptil 3 måneder.

    Viktig informasjon:
    Helsepersonell som ønsker å jobbe i Norge, må vanligvis beherske et skandinavisk språk flytende. Dansk eller svensk er vanligvis tilstrekkelig. Førerkort er påkrevd for å jobbe i hjemmetjenesten. Har du spørsmål eller trenger mer hjelp, kan du kontakte oss i Dedicare. Vi hjelper deg gjerne på veien.

    Merk: Helsedirektoratet har også en brukerveiledning i PDF-format som kan være nyttig for ulike deler av søknadsprosessen. Du kan også kontakte Dedicare for ytterligere assistanse, spesielt hvis du er norsk statsborger eller har spesielle spørsmål.