Reisebrev – En uforglemmelig reise til Nepal med iCare-prosjektet

iCare er et initiativ av Norges Blindeforbund som har som mål å gi synet tilbake til mennesker som er unødvendig blinde. Nepal er et av landene som er spesielt utsatt for synsrelaterte sykdommer som grå stær. Her er også fattigdomsgrensen så lav at hele 90% av dem som lider av slike øyesykdommer, mangler midler til de nødvendige operasjonene.

Gjennom Dedicare og støtten fra våre ansatte har 579 nepalere fått tilbake synet sitt. Dette er en bemerkelsesverdig prestasjon som har hatt en betydelig innvirkning på livene til disse enkeltpersonene og samfunnet som helhet.

I mars 2023 reiste to av våre medarbeidere, Kristin og Ida, til Nepal organisert av Norges Blindeforbund for å besøke klinikkene hvor operasjonene blir gjennomført. Her er deres reisebrev, som beskriver den fantastiske og følelsesladde opplevelsen de hadde.


Ida og Kristin, i Nepal med Lykke fra iCare

Vår uforglemmelige reise

Vi ankom Tribhuvan International Airport i Kathmandu tidlig om morgenen den 5. mars og ble innkvartert på The Maya Manor Boutique Hotel. Her ble vi møtt av Terje Iversen, utenlandssjef i Norges Blindeforbund, samt Lykke Stavnes, som er prosjektleder for iCare i Nepal. De neste dagene skulle vi reise for å besøke ulike sykehus hvor iCare spiller en viktig rolle.

Dag to gikk videre til Bhairahawa, hvor vi ble hjertelig mottatt av en stor delegasjon fra det nepalske iCare-prosjektet. Vår første stopp var hos Female Community Health Volunteer, en organisasjon som utdanner kvinner i lokalsamfunnet til å informere, identifisere og veilede lokalbefolkningen om mulighetene for behandling av øyesykdommer. Dette er et viktig initiativ for å forebygge, behandle og spre riktig informasjon om øyesykdommer.

Omvisningen på sykehuset ble en sterk opplevelse

Videre på reisen besøkte vi Narayani Eye Hospital i Bahadurganj-distriktet, hvor vi ble ønsket velkommen av ansatte, frivillige og pasienter med en blomsterseremoni. Å bli mottatt på en så gjestfri måte var overveldende for oss, og det gjorde et dypt inntrykk å se hvilken betydning prosjektet har for så mange mennesker.

Etter en omvisning på sykehusområdet og i fasilitetene, ble vi servert lunsj med lokale retter, inkludert Dal Bhat, i sykehusets kantine. Dal Bhat betraktes som landets nasjonalrett og spises ofte to ganger om dagen.

Omvisningen på sykehuset ble en sterk opplevelse, spesielt for oss sykepleiere som er vant til standarden i det norske helsevesenet. Det var store kontraster, men det var imponerende å se hvor mye de klarte å oppnå med de begrensede ressursene og utstyret de hadde tilgjengelig.

Rapid Eye Hospital

Vi satte kursen mot Dang-distriktet og Rapti Eye Hospital, hvor vi ble møtt av sykehusets administrasjon, leger og sykepleiere. Her fikk vi servert te med kokt melk, Nepali Chiya, som er en viktig tradisjon i Nepal. Sykehuset hadde stengt for dagen i forberedelsene til festivalen «Holi,» en av de mest betydningsfulle hinduistiske festivalene som feires med farger og glede.

På Rapti Eye Hospital ble vi grundig orientert av legene om deres pågående prosjekter og deres fremtidige ambisjoner. Dette ga oss verdifull innsikt i sykehusets arbeid og deres målsettinger.

Vi hadde også med oss en betydelig mengde solbriller, 600-700 par, fra Norge, som ble mottatt med stor takknemlighet og glede av sykehuset. Solbrillene er en viktig del av tilhelingen etter operasjonen.

Bodhi Puns historie

Den siste dagen i Dang-distriktet besøkte vi Kalimati Eye Camp, hvor vi møtte en bemerkelsesverdig kvinne ved navn Bodhi Pun. Hun hadde gått i overkant av fem timer for å få en øyeundersøkelse. Bodhi hadde vært plaget av kløe og irritasjon i sitt høyre øye i hele 1,5 år. Hun ble raskt anbefalt en gratis operasjon, og dette løftet ga henne håp og glede.

Bodhi bor i en svært avsidesliggende del av Dang-distriktet og var bekymret for hvordan hun skulle kunne ta vare på dyrene sine dersom hun skulle reise til Rapti for operasjonen. Bodhi sin situasjon ligner på mange andre historier vi ble fortalt under reisen. Slike historier setter virkelig ting i perspektiv og minner oss om hvor heldige vi er, selv når vi står overfor hverdagens små utfordringer.

En reise fylt med takknemlighet og mening

Gjennom hele reisen ble vi møtt med enestående gjestfrihet, vennlighet og takknemlighet fra det nepalske folket. Denne erfaringen ga oss en dypere forståelse av utfordringene de står overfor når det gjelder øyehelse og hvordan iCare-prosjektet har hatt en positiv innvirkning på deres liv. Vi er takknemlig og stolte over at Dedicare har mulighet og ønske om fortsatt å bidra i iCare-prosjektet, for å sikre øyehelsen til de mange mennesker som trenger det, i vakre og unike Nepal.

Kristin og Ida

Ønsker du å høre mer eller hvordan du kan bidra? Kontakt oss på dedicare@dedicare.no eller tlf. +47 74 80 40 70.