Reisebrev – En uforglemmelig reise til Nepal med iCare-prosjektet

Vi ankom Tribhuvan International Airport i Kathmandu tidlig om morgenen 5. mars og ble innkvartert på The Maya Manor Boutique Hotel. Her møtte vi utenlandssjef i Norges Blindeforbund, Terje Iversen, og Lykke Stavnes, sistnevnte er prosjektleder for iCare i Nepal. I tillegg ble vi introdusert for Surekha Gurung, som er prosjektleder lokalt for Blindeforbundet. De neste dagene skulle vi reise for å besøke de ulike sykehusene hvor iCare utgjør en stor rolle.

På vår andre dag i Nepal fløy vi med Buddha Air til Bhairahawa, hvor vi ble møtt av en stor delegasjon fra det Nepalske iCare-prosjektet. Første stopp var Female Community Health Volunteer, en organisasjon som lærer opp kvinner i lokalmiljøet til å informere, lokalisere og undervise lokalbefolkningen om mulighetene for å få hjelp med øyesykdommer. Dette er et viktig tiltak for å forebygge, behandle og gi mulighet til å spre riktig informasjon ved øyeskader.

Vi besøkte deretter Narayani Eye Hospital i Bahadurganj-distriktet, hvor vi ble ønsket velkommen av ansatte, frivillige og pasienter med en blomsterseremoni. Det var overveldende for oss å bli mottatt på en så gjestfri måte, og det gjorde sterkt inntrykk å se hvilken betydning prosjektet har for så mange mennesker. Etter en omvisning på sykehusområdet og fasilitetene, ble vi servert lunsj med lokale retter, Dal Bhat, i sykehusets kantine. Dal Bhat er mer eller mindre ansett som landets nasjonalrett og spises gjerne to ganger daglig. Omvisningen på sykehuset ble en sterk opplevelse, spesielt for oss sykepleiere som er vant til standarden i det norske helsevesenet. Det var store kontraster, men det var imponerende å se hvor mye de klarer å utrette med det utstyret og ressursene som finnes.

Vi besøkte også Dang-distriktet og Rapti Eye Hospital, hvor vi ble møtt av sykehusets administrasjon, leger og sykepleiere. Her fikk vi servert te med kokt melk, Nepali Chiya, en viktig tradisjon i Nepal. Sykehuset var stengt for dagen, og de forberedte seg på feiringen av festivalen «Holi», en av de største Hindu-festivalene som feires. Ved Rapti Eye Hospital fikk vi en grundig presentasjon fra legene om hvilke prosjekter de jobbet med og hva de ønsket å jobbe med i fremtiden. Vi hadde også med oss 600-700 solbriller fra Norge, noe som ble tatt imot med stor takknemlighet og glede.

Siste dag i Dang-distriktet besøkte vi Kalimati Eye Camp. Her møtte vi blant annet Bodhi Pun, en kvinne som hadde gått i overkant fem timer for å få undersøkt øynene. Hun hadde vært plaget av kløe og irritasjon i høyre øye i 1,5 år. Bohdi ble anbefalt og lovet en gratis operasjon. Bodhi bor svært avsides, og hun var bekymret for hvordan hun skulle klare å ivareta dyrene sine hvis hun reiste inn til Rapti. Bohdi sin situasjon er ikke ulik flere andre historier vi fikk fortalt. Historier som dette gjør inntrykk, samtidig som det får oss til å løfte blikket og få et annet perspektiv på egne hverdagslige utfordringer, som ofte er bagateller i sammenligning.


Bodhi Pun, nr. 2 fra høyre.

Gjennom hele reisen ble vi møtt med enestående gjestfrihet, vennlighet og takknemlighet fra det nepalske folket. Denne erfaringen ga oss en dypere forståelse av utfordringene de står overfor når det gjelder øyehelse og hvordan iCare-prosjektet har hatt en positiv innvirkning på deres liv. Vi er takknemlig og stolte over at Dedicare har mulighet og ønske om fortsatt å bidra i iCare-prosjektet, for å sikre øyehelsen til de mange mennesker som trenger det, i vakre og unike Nepal.

Kristin & Ida